Gamle Café Dronningen blir til Smak av Norge. Her er restaurantsjef Skender Qetkaj og kjøkkensjef Reino Kristiansen. Foto: Lena Rustan Fidjestad

Café Dronningen er historie. Nå åpner Smak av Norge

Fra fredag kan du besøke den nye restauranten Smak av Norge, hvor kjendiskokk Reino Kristiansen står bak menyen.

Torsdag kveld er Café Dronningen historie. Da lanseres nemlig det nye restaurantkonsept Smak fra Norge, med ny meny, nytt utseende og ny kjøkkensjef – nemlig kjendiskokken Reino Kristiansen. Dette i regi av Best Western Plus Hotel Norge – også kjent som Hotell Norge.

– Nå har det vært gamle Café Dronningen i alle år. Vi har gjort en makeover, som vi kaller det – for å bli mer inn i tiden og fornye oss, samtidig som vi beholder noen av de gode gamle rettene, forteller Kristiansen.

– Dette kan bare gå én vei

Restaurantsjef Skender Qetkaj forklarer at man etter flere titalls år med Café Dronningen, ønsket å bevege seg fra å være en kafé, og over til å bygge varemerke som restaurant.

– Vi ser hvordan markedet beveger seg, og følte at vi trengte noen justeringer. Med Reino sin kunnskap, flotte lokaler, og et nytt konsept, kan dette bare gå én vei, spår han.

Kristiansen har lang fartstid i bransjen. Det begynte med at han var lærling hos nettopp Café Dronningen. Etter flere år bak kjøkkenbenken på flere steder i Norge, og i byer som Las Vegas, Glasgow, Brussel og Århus, samt en liten periode i TV2-programmet «Farmen», så er han altså tilbake der det hele startet.

Kjøkkensjefen forklarer at Hotell Norge-restauranten fortsatt ønsker å være et folkelig spisested, som de alltid har vært, men de ønsker også henge mer med i markedet.

Smak av Norge. Foto: Lena Rustan Fidjestad

Slik ser Smak av Norges lokaler ut etter oppussingen. Foto: Lena Rustan Fidjestad

Smak av Hotell Norge

«Smak av Norge» betyr ikke, som en kanskje skulle tro, at en blir servert retter fra landet Norge. Det er altså smaker fra Hotell Norge det er snakk om.

– I den nye menyen, som vi lanserer på åpningsfesten torsdag kveld, vil signaturretten hete noe så kult som streetfood plate. Dette er da mat som er inspirert av streetfood fra flere deler av verden, som presenteres i form av et trebrett med småretter. Litt som tapas, bare med en smak av verden i stedet, forklarer Kristiansen.

Rettene er blant annet inspirert av asiatisk, amerikansk og tysk mat, ifølge Kristiansen, med retter som vietnamesiske vårruller, varmrøkt laks med koriander og chili, sliders, sashimi, og annet.

Streetfood platen kan tilpasses slik at den kan deles med en god venn, eller i selskap med vennegjengen.

Smak av Norge. Reino Kristiansen | Kjøkkensjef. Foto: Lena Rustan Fidjestad

Reino Kristiansen, med lang fartstid i bransjen, og kjent fra Farmen, blir kjøkkensjef. Foto: Lena Rustan Fidjestad

– Folk vil kjenne seg igjen i rettene

– Flere av rettene på den øvrige menyen – både varm- og kaldretter, vil folk kjenne seg igjen i, men vi vil servere den på en litt annen måte enn andre i Kristiansand gjør, forteller Kristiansen.

Smak av Norge vil fortsatt ha frokost, og en lunsjmeny som inkluderer salatbar – hvor man kan plukke salatretter man kan ta med seg i en boks, nesten like fort som man kjøper med seg en baguette.

Det vil også fortsatt være et eget bakeri på stedet, med forskjellige typer kaker. Som nyhet i dessertmenyen vil Smak av Norge få på plass sin egen soft-is-tapas, som de kaller det.

– Det er nytt og kult, og kanskje også litt harry. Her kan man velge mellom ulike typer sylter og marinerte bær som man kan ha på isen sin. Mange kristiansandere er jo glad i is, smiler Kristiansen.

– Vi blir litt brød og sirkus, eller kanskje bare sirkus. Jeg er jo litt sirkus.

Smak av Norge. Foto: Lena Rustan Fidjestad

Smak av Norge, sett fra utsiden. Foto: Lena Rustan Fidjestad

Tradisjonelle søndager

I hovedmenyen vil man kunne velge mellom flere retter, i tillegg til streetfood plate. Kristiansen nevner retter som burger, reinsdyrfilet fra vidda, smørflyndre fra brygga og biff.

På søndager ønsker Kristiansen også å bringe tradisjonene tilbake med en ekte steik, servert med grønnsaker.

– Vi håper vi har fått til en meny som faller i smak hos folk fra alle aldersgrupper – fra de yngste til de eldste. Vi ønsker særlig at flere fra den yngre garde, i studentalder, skal få øynene opp for oss, sier Kristiansen.

– Vi blir litt brød og sirkus

– Men hva er egentlig den røde tråden deres? For det virker nesten som om dere vil litt av alt?

– Tråden skal være.. Nja, tråd.. Vi ønsker å bli et mer hipt sted, som tilbyr en variert meny med alt fra det klassiske, noe eksklusivt, til noe utenom det vanlige. Vi blir litt brød og sirkus, eller kanskje bare sirkus. Jeg er jo litt sirkus, ler Kristiansen.