Flere UiA-studenter mener det er vanskelig å finne ledige plasser for å jobbe med eksamen. Foto: Lena Rustan Fidjestad

– Det kunne gjerne vært noen drop-in grupperom

Etter årets rekordinntak på over 12.000 studenter, merker studentene ved Universitetet i Agder at det er trangt om plassen i eksamenstida.

I sommer ble Universitetet i Agder møtt med kritikk for rekordinntak av studenter. Studentorganisasjonen i Agder mente det store inntaket ville gå utover studiekvaliteten. Et av argumentene de pekte på var særlig plassmangel.

Flere av studentene KRSby møter på campus klager særlig over plasskapasiteten nå i eksamenstida.

I Vrimlehallen finner vi Fredrick Aakhus-Østrem og Arne Borgersen. De har funnet et ledig bord, som egentlig ikke pleier å stå der. Her har de sittet siden klokka 12, grunnet plassmangel. Studentene tar master i samfunnskommunikasjon, og har hjemmeeksamen, med innlevering fredag.

_mg_9971

Arne og Fredrick hadde ikke booket grupperom for dagen, og endte opp med å sitte i vrimlehallen og jobbe. Foto: Lena Rustan Fidjestad

På et bord i vrimlehallen

– Jeg sto opp med ett mål for øye i dag, og det var å komme tidlig nok i kantinen for å finne bord. Det målet nådde jeg, men det var så mye støy der. Av alternativene vi hadde var dette den greieste plassen. Det er ikke helt ideelt, men her kan vi sitte og arbeide under relativt rolige forhold, svarer Fredrick.

Guttene forteller at alle grupperommene var opptatt da de kom på universitetet for dagen.

– Men så har vi ikke booket i forkant heller, så det kan vi takke oss selv for. Det kunne gjerne vært noen drop-in grupperom. Jeg sitter i Studentparlamentet, hvor vi har tatt opp at universitetet tar inn for mange. Det er ikke en ukjent sak, og vi merker det særlig i eksamensperioden når folk sliter med å finne leseplasser – både individuelle plasser og grupperom, argumenterer Arne.

_mg_9980

I vrimlehallen sitter Arne og Fredrick og jobber. Foto: Lena Rustan Fidjestad

Booket rom i forveien

Sykepleiestudentene Maria Teigland, Lenita Løntjern og Kjersti Milde er av dem som har vært heldige og skaffet seg rom. De booket nemlig en god stund i forveien, og fikk rom på ettermiddagen. Før det måtte de benytte seg av lesesalen.

Fredag har de eksamen i klinisk sykepleie, så dette er siste kveld med pugge-innspurt.

– Da vi kom til grupperommet måtte vi kaste ut fire andre studenter som satt her og leste. Sånn blir det når man booker, fordi det er mange som ikke finner leseplass, forteller Kjersti.

Jentene forteller om kø foran biblioteket før åpningstida klokka åtte hver morgen, for å sikre seg en ledig pult.

_mg_0001

I klinisk sykepleie er man avhengige av å diskutere faget i grupper, forteller sykepleierstudentene. Foto: Lena Rustan Fidjestad

– Virker som universitetet legger opp til at vi skal lese andre steder

– Man kan glemme å få grupperom før mellom klokka 14 og 15 egentlig, Folk booker rom med en gang de har mulighet til det. At det er så vanskelig å finne steder å lese er veldig dårlig. Vi går på et universitet for å studere, og har mye gruppearbeid hvor vi trenger steder å sitte og jobbe. Det virker som om de legger opp til at studentene skal lese andre steder enn her, sier Maria.

Hun merker forskjell fra fjoråret.

– Det var ganske fullt da også, men da var det lettere å finne leseplass på biblioteket, selv om det også da var kaos, husker jeg.

_mg_0016

På de mange bordene i kantina fant KRSby flere studenter som leste til eksamen. Foto: Lena Rustan Fidjestad

Jobber i kantina

Charlotte Magnussen, Charlotte Karlsen og Tina Rusti har satt seg i kantina for dagen. Her har de vært siden klokka tolv.

– Det er vanskelig å finne rom hvis ikke man har booket i forkant. Man må være så tidlig ute som mulig. I fjor fant vi grupperom hver gang vi kikket. Grunnen til at vi har begynt å sette oss for å jobbe her, er fordi vi etter hvert slet med å finne ledige rom. Men det skal sies at vi synes det er greit å sitte her også, svarer Charlotte Magnussen.

_mg_9979

I kantina sitter spesialpedagogikk-studentene og jobber. Foto: Lena Rustan Fidjestad

Jentene går spesialpedagogikk, og leser nå til eksamen i filosofi 15. desember.

Reserverer mange rom som står tomme

– Det er lite plass særlig i eksamenstida, og det blir dårlig stemning om man tar rommene som er forbeholdt andre fakulteter – for eksempel i musikk-bygget, sier Tina.

– En annen ting som er litt irriterende, er at noen forelesere reserverer mange grupperom som kan benyttes av studentene etter forelesninger, men det er ikke alltid studentene benytter seg av dem. Da sitter det andre studenter som ikke får booket rom, siden de tilsynelatende er opptatt, fortsetter hun.

_mg_0019

Slik så det ut i lesesalen fredag formiddag. Foto: Lena Rustan Fidjestad

– En av de største utfordringene vi har

Leder for Studentorganisasjonen i Agder (STA), Kai Steffen Østensen, forteller at deres nye budsjett vil ta for seg rom-problematikken.

– Det er en av de største utfordringene vi har. Mange studenter er ikke klar over at det finnes flere grupperom i byggene som befinner seg i utkanten av området, og bookingsystemet er ikke godt nok. I budsjettet har vi fått gjennomslag for en million kroner som blant annet vil gå til å forbedre grupperommene i periferien. I tillegg ønsker vi å få på plass en bedre booking-løsning når det nye Fronter-systemet kommer på plass, forklarer Østensen. 

_mg_0005

STA-leder Kai Steffen Østensen, tror universitetet vil føles mer romslig om de løser grupperom-utfordringene. Foto: Lena Rustan Fidjestad

En slik løsning vil for eksempel være at studenter må bekrefte at de har tatt i bruk rommet.

– Problemet nå er at andre studenter ikke vet om rommet er tatt i bruk eller ikke. Det er lite plass i B-bygget, slik det er nå. Men om vi klarer å få til å ta i bruk hele området, vil universitetet føles mer romslig, mener STA-lederen.

Det har ikke lykkes KRSby å få en kommentar fra studiedirektør ved UiA, Greta Hilding.