UiA-studentene Lina Gullsmedmoen Indrebø (21), Kjersti Rennestraum (24) og Marte Andersen (22) skal få ungdommer til å velge å studere i Kristiansand. Foto: Kristian Hole.

Denne UiA-trioen skal lokke studenter til Kristiansand

UiA-studentene Lina Gullsmedmoen Indrebø (21), Kjersti Rennestraum (24) og Marte Andersen (22) trekker fram studentmiljøet, kulturtilbud og en samlet bargate som positivt med Kristiansand. Etter nyttår skal de verve ungdommer til å velge byen.

– Nå er våre 12 studentambassadører klare til å reise ut for å overbevise resten av Norge om at de bør studere på Sørlandet, sier Marianne Rimstad Nordvik, seniorrådgiver på UiA.

Tre av disse er UiA-studentene Lina Gullsmedmoen Indrebø (21), Kjersti Rennestraum (24) og Marte Andersen (22), som gleder seg til oppdraget begynner i januar. De skal alle innom flere videregående skoler i hvert sitt område i to uker. Målet er å tidlig verve ungdommer til å velge Kristiansand eller Grimstad som studiested.

Skal innom 17 skoler

Rennestraum skal til Telemark, mens Andersen skal besøke skoler fra Brønnøysund og helt opp til Narvik. Indrebø derimot skal sørge for at ungdommer ikke forlater Sørlandet.

– Det er like gode studiemuligheter på UiA, som i Bergen eller Oslo. Så min jobb er å få ungdommen til å bli her. I løpet av de to ukene skal jeg innom 17 skoler, sier Indrebø, som skryter av studentmiljøet på campus.

– Det er et veldig godt studiemiljø her på UiA, alle kjenner alle. Hvis man er lei seg eller har en dårlig dag etter eksamen, er det alltid noen i kantina du kan sette deg ned med og bli i godt humør av.

Kjersti Rennestraum (t.h), Lina Gullsmedmoen Indrebrø og Marte Andersen. Foto: Kristian Hole

Rennestraum trekker fram størrelsen på byen som helt perfekt for studenter.

– Kristiansand har en perfekt størrelse. Den er ikke veldig stor og upersonlig, men samtidig ikke en småby. Universitet er et samlepunkt hvor man møter og blir kjent med veldig mange, sier Rennestraum.

Hun trekker også fram et livlig sentrumsområde som positivt for studentene.

– Utestedene er så nær hverandre i Kristiansand, det er jo som en barstreet nede i sentrum ved Tollbodgata.

Andersen legger til at det finne visse fordeler med Kristiansands uteliv, sammenlignet med hjembyen Bodø.

– For meg som er fra Bodø, hvor det nesten alltid koster mye å komme inn på utesteder, er det en fordel at det er gratis inngang på de fleste stedene her i byen.

– Elsker kulturtilbudene

UiA-studentene Lina Gullsmedmoen Indrebø (21), Kjersti Rennestraum (24) og Marte Andersen (22) skal få ungdommer til å velge å studere i Kristiansand. Foto: Kristian Hole

Rennestraum er også svært oppdatert på hva som skjer i Kristiansands kulturliv.

– Det jeg også elsker med byen er kulturtilbudene. Jeg har vært her i fem år nå og sett utviklingen. Det skjer veldig mye spennende på Teateret for tiden! Mange av vennene mine kaller meg for «arrangementhora», siden jeg sjekker ut alle Facebook-events, og prøver å få med meg alt som skjer i byen, haha!

Indrebrø legger til at hun skal følge tett med på hva som skjer i Q42-lokalene i Kvadraturen framover.

– Det blir mange spennende arrangementer der, og ikke minst foredrag med flere kjente folk.

Marte Andersen (22) studerer lektorutdannelse på UiA. Foto: Kristian Hole

– Visste bare om Kaptein Sabeltann

For noen år siden satt en småforvirret Marte Andersen på Samordnet opptak, og så tilfeldig UiA på listen, et universitet hun ikke hadde hørt om. Etter et par google-søk så hun at campus lå i Kristiansand, en by hun fra før av assosierte med barndomsturer til Dyreparken, og selvfølgelig Kaptein Sabeltann. Andersen gøtset på, og valgte å gi sørlandsbyen en sjanse.

– Jeg visste jo litt om Sørlandet, i alle fall Sabeltann-sangene, haha. Men utenom det hadde jeg ikke et forhold til Kristiansand, og jeg var på bar bakke da det kom til sosialt nettverk her.

Men kort tid tok det før Andersen følte seg hjemme i studentmiljøet på UiA i Kristiansand. Og etter planen skulle hun bare studere her i et år. Fire år seinere kan man trygt si at bodøværingen har blitt glad i byen.

– Hvis jobbmuligheter dukker opp etter studietida er jeg veldig åpen for å bo i byen framover. Men da tror jeg mamma og pappa i nord blir litt skuffet, haha. De vil nok ha meg hjem.

Viktig å møte ungdommene

Studentambassadørene skal prøve å få ungdommer fra hele landet til å velge Kristiansand eller Grimstad som studieby. Foto: UiA

Marianne Rimstad Nordvik, seniorrådgiver på UiA, sier til KRSby at universitet sender studentambassadørene ut i Norge fordi de mener det er viktig å fysisk møte ungdommene som er i tvil om sine studievalg.

– Det er mange ungdommer som ikke vet hva de skal studere. Og mange lurer også på andre aspekter enn kun studiebiten, for eksempel det sosiale. Derfor er det en fordel at de møter studenter fra UiA, som kan slå av en prat og svare på alt de lurer på. Ambassadørene kan fortelle sine historier og veilede ungdommene til å ta riktig studievalg, siden de har god kontroll på fagene, sier Nordvik.